Nettet bugner af gratis programmer – Tjek.dk

Nettet bugner af gratis programmer – Tjek.dk

Jeg kender i hvert fald mindst en aktiv fortaler for brug af open source software der vil side og krumme tæer hvis han læser artiklen i Tjek (politikens forbrugermagasin).

For overdreven brug af ordet gratis skal man da lede længe efter – og det er altså ikke den eneste styrke ved open source software. Men dette skal ikke være en prædiken om fordelene ved at køre udelukkende open source software (som jeg selv gør).

Artiklen nævner en mangel på mod fra brugerne:

De færreste har mod på at afinstallere Windows og installere et andet styresystem.

Men man behøver ikke gå så drastisk til værks! Der findes masser af open source programmer der også virker på Windows. Man kan altså prøve dem i ‘sikre omgivelser’, stadig med de vanlige programmer man kender indenfor rækkevidde. Hvis man så er glad for de nye programmer kan man langsomt vende sig af med de (dyre) kendinge – endelige vil springet til en helt Windows fri computer måske ikke virke så skræmmende igen.

Men nok snak – her følger de links som jeg syntes artiklen i høj grad mangler. Nemlig links til open source programmer der virker fint under Windows – og som kan bruges gratis, i modsætning til visse betalingsprogrammer. Tilføj gerne flere programmer i kommentarerne nedenfor hvis jeg har glemt nogen (det har jeg jo nok, der findes rigtig rigtig mange open source programmer).

 • OpenOffice.org er er en komplet fri kontorpakke til tekstbehandling, regneark, diagrammer, præsentationer, databaser, tegninger og websideredigering – glimrende alternativ til MS Office
 • GIMP (se også gimp.org), billed og foto behandlings program.
 • Firefox webbrowser – alternativ til Internet Explorer
 • Thunderbird e-mail program.

(Når du nu har prøvet disse og andre open source programmer og er klar til at tage det store spring, så anbefaler jeg Ubuntu som jeg selv bruger.)

4 thoughts on “Nettet bugner af gratis programmer – Tjek.dk”

 1. Som altid med den slags artikler, er det jo komplet vås.

  For det første antyder de at open source = gratis, hvilket er direkte forkert. Open source er ikke altid gratis, og gratis programmer er ikke altid open source.

  For det andet påstår de, at grunden til at hjemmebrugere bruger Windows, er at arbejdspladserne bruger Windows, og folk gerne vil have det samme derhjemme. Det er direkte forkert, i og med Windows Vista sælger langt mere til private forbrugere end til virksomheder.

  De mener også at Linux-distroer ligner Windows til forveksling, og at man bare skal kaste sig ud i det.
  Det vil kun en person, der aldrig har brugt Linux, sige. For godt nok ligner mange nye Linux-distroer Windows en del på overfladen, men der skal godt nok ikke mange klik til, før en almindelig familiefar, der kun lige kan finde ud af Windows, er fuldstændig på herrens mark i f.eks. Ubuntu.

  Alt i alt endnu en latterlig og gennemsyret forkert artikel om gratis software, fra de danske popmedier.

 2. Jeg har lige afprøvet Xubuntu på min bærbare, og synes stadig det kræver alt for meget tweakeri, mere end jeg gider brug min tid på. Jeg synes ikke der er nogen videre grund til at kaste sig ud i Linux med mindre man er vild med at pille og skrue og justere for at få alle småting til at virke og gøre som man vil. Jeg synes stadig (X)ubuntu virker mere som en kludetæppe end et helstøbt system.

  Derimod synes jeg at der i artiklen mangler et link til http://www.osalt.com, som er en glimrende indgang til at finde alt muligt open source software til alle styresystemer. Man kan søge på kommeciel software og få vist open source alternativer. Man kan f.eks. slå photoshop og få et link til The Gimp (som nævnt) eller Paint.NET som jeg personligt foretrækker.

  Med osalt i hånden kunne man jo f.eks. få ryddet op i de mange piratkopier som ligger på computere rundt omkring i danmark.

 3. Freewindows.dk

  Der kan man finde de mest almindelige gratis programmer, så som f.eks. AVG, Avast osv., uden “passsagerer” og siden er på dansk og engelsk.

  Grunden til at de fleste firmaer går udenom gratis programmer/open source er nok at det kan være svært at skaffe support på dem, hvis det går galt.
  Samtidig er programmerne som regel kun gratis til privatbrug.

  Samtidig har de fleste mindre firmaer ikke råd til at have en IT-supporter rendende på fuld tid, så de køber supporten af et supportfirma og det betyder at der er lagt begrænsninger på hvilke programmer, der kan supporteres.

  Endelig blev der sidste år lavet en undersøgelse, der viste at Linuxservere havde mere downtime i forbindelse med support end Windowsservere. Dette skyldtes dog mest at supporteren ikke havde den fornødne viden til at afhjælpe problemerne.
  Det er også svært at forlange uddannelse inden for Linux, når 95 procent af alle verdens maskiner kører på Windows.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.