Spiir og Lån & Spar Bank

Spiir er en webservice til at skabe overblik over privatøkonomien. Ved at kategoriserer alle bevægelser fra ens webbank kan man vurdere om der er nogenlunde sammenhæng mellem størrelsen af indtægter og udgifter og få overblik over hvad ens penge bliver brugt til.

Det virker ganske fint – og webinterfacet er lækkert.

Deres hjemmeside og introvideo har mere info om konceptet.

Tidligere har man manuelt skulle eksportere alle sine overførsler fra sin webbank, og så importere dem i Spiir, men Lån og Spar Bank (som jeg er kunde hos) og Spiir har i sidste uge indgået et samarbejde, så man som kunde kan få overført data automatisk. Det er altså som kunde i Lån og Spar ikke nødvendigt at eksportere og derefter importere data – det sker (næsten) automatisk. Det er i den forbindelse jeg første gang har hørt om Spiir, da Lån og Spar har reklameret for tjenesten på forsiden af deres webbank.

Det er altid rart at få mere info og overblik over sin privatøkonomi. Personligt blev jeg måske ikke overrasket, men så i hvert fald bevidst om mit forbrug, da det blev meget tydeligt af Spiirs oversigt at 50% af mit forbrug (fraregnet udgifter til bolig) har gået til bar og restaurationsbesøg (gennemsnitligt over det sidste år).

Det kan man så tolke som man vil – om det betyder at jeg har et forholdsvis stort forbrug af mad og drikkevare ude i byen, eller om jeg bruger meget få penge på andre ting (tøj, møbler, husholdning) er vist åbent for fortolkning.

Svagheder og mangler…

Det er stadig tydeligt at samarbejdet mellem Lån og Spar og Spiir er relativt nyt. Fra d. 29. november til d. 2. december blev der f.eks. ikke opdateret data mellem de to services. Det er selvfølgelig det langsigtede gennemsnitlige overblik som er det mest interessante ved Spiir (i hvert fald for mig). Men det er da stadig sjovt at kunne sætte sine seneste indtægter og udgifter ind i en sammenhæng, og der er det surt når data ikke (som planlagt) opdateres dagligt. Men det er forhåbentlig opstartsproblemer, som der kommer styr på.

Yderligere er Spiirs kategorier meget faste. Det giver selvfølgelig god mening – både så man kan sammenligne forbrugsmønstre, men også praktisk for Spiir, således at når jeg har lært systemet hvilken kategori en ny udgift hører til, så skal den næste bruger ikke nødvendigvis gøre det samme.

Men hvis man (som jeg) har nogle lidt mærkelige overførsler[1] at holde regnskab med, så mangler der noget fleksibilitet. Det behov håber jeg deres Tags kan opfylde snarest. Det er nemlig muligt at tildele Tags til forskellige poster, men indtil videre er det ikke muligt at visualisere disse på samme måde som kategorierne. Visualiseringen af udgifter og indtægter er netop Spiirs styrke, og indtil Tags kan visualiseres har de relativt begrænsede anvendelsesmuligheder.

Der er andre småting som kan drille lidt – og hvor man godt kan mærke at det stadig er et relativt nyt produkt. F.eks. får man den samme advarsel smidt i hovedet hver eneste gang man ignorerer en ny post.
(Jeg har f.eks. valgt at ignorere både min ekstra løn-indtægt i sommer og den udgift jeg havde til at betale mit SU lån. Jeg betragter begge poster som enkeltstående begivenheder, og har derfor ikke lyst til at de skal medgå i diverse gennemsnitsberegninger.)

Jeg har haft enkelte overvejelser mht. mit privatliv og datasikkerhed (det er dog alligevel relativt følsomme oplysninger man overdrager til firmaet), men som udgangspunkt virker det som om Spiir tager deres kunders privatliv seriøst. (Det ville også være dumt andet, det vil være ødelæggende for deres forretning hvis man som kunde skulle være nervøs for at få sin privatøkonomi spredt rundt omkring når man benytter sig af Spiirs service.)
Hvis jeg tager min paranoide hat på i løbet af december kan det være jeg forfatter et indlæg om mine overvejelser i den forbindelse – men det kan også (mere sandsynligt?) være at december går med pebernødder og gløgg. Nu må vi se.

Generelt vil jeg anbefale Spiir (hvis man stoler på at de behandler ens data fornuftigt) – specielt til folk som måske har svært ved at overskue hvor deres penge forsvinder hen og gerne vil have lidt bedre overblik over om der er overskud eller underskud på regnskabet fra måned til måned.

[1] Jeg deler en lejlighed med 3 andre, dvs. der hver måned er 4 overførsler som går til husleje – de er selvfølgelig ikke en indtægt for mig, ligesom hele huslejen ikke er en personlig udgift for mig. Tilsvarende ser min udgift til f.eks. el meget stor ud når jeg betaler vores el-regning, fordi Spiir ikke kan se at jeg få (en del af) pengene overført fra de andre.

2 thoughts on “Spiir og Lån & Spar Bank”

  1. Til din note om dine mærkelige overførsler:
    Hvis du både mærker overførselerne og regningen som husleje, så burde det ikke slå ud. Såden har jeg forstået systemet, men det kan være jeg tager fejl.

  2. Jeg syntes selve konceptet er super smart, og en rigitg god genenmgang du har lavet.
    Der mangler dog som du ogå er inde på lidt flexibilitet. Det kan altså være noget af en opgave at få opdelt de enkelte betalinger i de rigtige grupper. Specielt hvis de er lidt “unormale” eller hvis man laver forskellige typer af køb samme sted.

    Super godt indlæg.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.