COP Kreative 2009 & Jacque Fresco

I lørdag var jeg til COP Kreative på Holmen. COP Kreative er danske designstuderendes bud på hvordan design kan bruges til at ændre verden – specielt afhjælpe de klimaproblemer vi har. Det skal dog ikke være nogen hemmelighed at den primære grund til at jeg havde sat X i kalenderen lørdag og cyklede ud til Holmen var for at høre Jacque Fresco tale om The Venus Project.

Jacque Fresco (højre) og Mads Brügger
Jacque Fresco (højre) og Mads Brügger

Det var jeg bestemt ikke den eneste der havde gjort. Der var så vidt jeg kunne se ingen ledige siddepladser i den store sal i Arkitektskolen da han talte. Det er mit indtryk at Jacque og The Venus Project har fået en meget stor tilhængerskare siden hans medvirken i internet blockbusteren Zeitgeist: Addendum, og rigtig mange af dem var mødt op på Holmen.
Grundlæggende er jeg meget enig i Jacques observationer og ideer. Vi har adgang til ressourcer og teknologi i dag, der burde gøre det muligt at afskaffe næsten alt manuelt og rutinepræget arbejde, samtidig med at vi kan levere mad, vand, lægehjælp, bolig og uddannelse til alle mennesker på jorden. Det primære problem som Jacque peger på står i vejen for dette nærmest utopiske samfund, er vores nuværende økonomiske system. Men sociale og kulturelle konstruktioner, som f.eks. religion, og et uklart sprog fuldt af flertydigheder er også medvirkende til forskellige uheldige aspekter ved vores samfund og de fik også et par kærlige ord med på vejen – hele tiden ledsaget af små historier og anekdoter fra Jacques eget liv.

Jacque Fresco var inspirerende at høre på, havde mange gode pointer og mange spændende anekdoter. Det var dog tydeligt at Jacque er vandt til at holde sit oplæg i USA. Mange referencer var til det amerikanske system.

Men under Q&A sessionen mistede Jacque efter min mening lidt af sin skarphed. Specielt spørgsmål angående overgangen fra vores nuværende system og til den verden som skitseres af The Venus Project følte jeg ikke Jacque havde klare svar på.

Men det var ikke kun Jacque der talte på COP Kreative, der var også designstuderende. Nogle af deres projekter virkede lidt svage, bl.a. virkede det som om en del af projekterne, som havde til formål at ændre holdninger og adfær, kunne koges ned til ‘vi laver en viral kampagne på Facebook og YouTube, så begynder de unge at spare på strømmen‘. Men der var også mange spændende ideer, bl.a. var jeg meget imponeret af to projekter lavet af studerende fra Arkitektskolen i Århus. Det ene projekt ville levere energi til hele Danmark ved hjælp af tangplantager i havene omkring os. Meget ambitiøst!
Et andet projekt var H2GO, som måske var blevet pålagt en lidt søgt klima vinkel, men som ville erstatte alle engangsflasker med kildevand, med en praktisk og veldesignet flaske i hård plast. (Find det på http://catebangfloe.dk/ -> Portfolio -> Studieprojekter.)

One thought on “COP Kreative 2009 & Jacque Fresco”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.