Tronfølgeloven?

Søndag d. 7. juni er der folkeafstemning om tronfølgeloven.

Ved første øjekast bør det vel være en no brainer. Ligestilling mellem kønnene (også i kongehuset) ser jeg som en selvfølge og den nuværende signalværdi at drenge er mere værd en piger er selvfølgelig tåbelig.

439px-dronning_margerethe_5_sep_2004_

Jeg ser dog en fare for at en stemme for ændring af tronfølgeloven kan tolkes som en støtte til kongehuset – en institution jeg finder dybt latterligt. Nogen har foreslået at man stemmer blankt, netop for at give udtryk for en modstand mod kongehuset.

Der findes selvfølgelig også de få der anbefaler et nej…
Konservativ ungdom, repræsenteret ved formand Rune Kristensen. Jeg kan ikke helt følge logikken, der får dem til at anbefale et nej, men jeg kan sagtens følge deres kritik af statsstøtte til en kampagne, der ikke er neutral.

I sidste ende stemmer jeg nok for ændringen af tronfølgeloven – ikke som en støtte til kongehuset eller monarkiet, men fordi ligestilling bør være en selvfølge…

(og så stemmer jeg selvfølgelig på Søren Søndergaard fra Folkebevægelsen mod EU når der samme dag er valg til Europa parlamentet)

7 thoughts on “Tronfølgeloven?”

 1. Helt enig! :)

  Jeg har siddet og tænkt over de samme ting, og jeg vil nok stadig overveje om og om igen, om jeg skal stemme blankt eller stemme for. Men tror sq også at det i sidste ende, ender med at jeg stemmer for :)

  Og “Go” Folkebevægelsen mod eu!

 2. Jeg ender nok med at stemme blankt til tronfølgeloven – mit alternativ er faktisk imod, sevfølgelig ikke som et nej til ligestilling, men nej til den at skabe fortilfælde for den manipulation, der ligger bag statsministeriets slet skjulte opfordring om at stemme for. Bliver det næste mon, at Statsministeriet anbefaler os at stemme på den siddende regering?

  Mht EU-valget er en anden god kandidat Hanne Dahl fra EU-bevægelsen, der taler ved IT-politisk Forenings grundlovsmøde, og som har en meget klar IT-politisk profil: Mod 3-strikes&UrOut, mod softwarepatenter, mod overvågning og mod censur af Internettet.

 3. Hej Rune

  Tak for dit link, men kæden springer af meget tidligt i din argumentation. Vi har simpelthen forskellige forudsætninger
  Du vil gerne bevare kongehuset, og argumenterer derfor for en bevarelse af deres særstatus, og dertilhørende særlige indretning af bl.a. tronfølgeloven.
  Jeg vil gerne erstatte monarkiet med en republik, og derfor bider dine argumenter ikke rigtig på mig. Vi ser simpelthen forskelliget på tingene.

 4. At stemme for makværket og blændværket er da naivt og tåbeligt.
  På den måde blåstempler man at politikkerne kan bruge 5 millioner skattekroner på en ensidig jakampagne og dertil kan lægges mindst 100 mio til udsendelse af valgkort, ekstra valgtilforordnede mm.
  Alt sammen for noget ligegyldigt som tidligst får betydning om 70 år……

  http://www.facebook.com/topic.php?uid=43107645928&topic=9220
  http://www.facebook.com/group.php?gid=43107645928&ref=mf
  Og der findes meget meget mere, også en glimrende facebookgruppefor at stemme blankt og utallige blogs.

  Det at vi skal stemme er jo Pia Kjærsgårds ide, fordi hun nødig ser menneskerettighederne skrevet ind i grundloven, det er derfor hun er helt oppe i det røde felt når nogen eksempelvis Jelved kritiserer forslaget.
  At tale om ligestilling i et elitært og privilligeret kongehus er en selvmodsigelse af dimensioner. Vi gør jo heller ikke Henrik til Konge, vel?
  Jeg vil virkeligt glæde mig til at se Pia Kjærsgårds fjæs hvis forslaget falder, men lad nu være med at gøre det her til en afstemning om ligestilling eller monarkiet, det er jo lige hvad Pia ønsker.
  Der er mange politikkere som ikke vil stemme ja, men de tør ikke sige det højt, fordi de er bange for at blive skudt noget i skoene.

 5. Er ligestilling m.h.t. køn mindre problematisk end ligestilling m.h.t. alder? Jeg kan acceptere at den bedst egnede i en søskende flok bliver regent; men jeg har svært ved at se, at den ældste pr. automatik er bedst, ligesom jeg har svært ved at se, at en mand pr. automatik er bedre end en kvinde.I øvrigt varer formentlig 70-80 år inden det bliver aktuelt, så vi har god tid til en ordenlig debat
  Jeg stemmer nej.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.